fullsizeoutput_48e0

oscar kan kött o fisk

18-03-09
Ekbladet gillar att handla kött och fisk i manuella diskar, inte sällan så blir det på ICA Kvantum Värtan som är en del av Norra Djurgårdsstaden.

Fler gånger har Oscar kommit med alternativa och ibland kompletterande förslag till inköp utöver vad som stod på inköpslistan, vilket uppskattas, och då blir man lite nyfiken på Oscar som heter Svanström i efternamn. Så nu har det blivit en intervju av Oscar.

Oscar började redan som 19-åring på ICA, men tog tidigt ett avbrott från jobbet där för att jobba i Frankrike ett tag.  I Frankrike fick han praktisera på en vinbutik som också hade en bar. Där utvecklades även matintresset än mer. Frankrike är alltid en bra skola.

(titta gärna på Netflix dokumentär i serien Chef´s table om Fäviken i Jämtland, två stjärnor i Guide Michelin, kocken Magnus Nilsson gjorde några år i Frankrike)

Oscar fick tidigt ansvar för charken på ICA Kvantum, där han ansvarar för inköp av kött, fisk och skaldjur. Inköp på köttsidan görs från bland annat stora Skövde slakteri till små producenter såsom Ejmunds gård på Gotland.

Ekbladet frågar vilka detaljer inom kött som vi kanske borde fråga efter mera? Oscar "rekommenderar bland annat bogfilé, bogbladstek och flapstek". Själv föredrar Oscar kött på ben exempelvis T-benstek, clubstek, kotlett med fin svål för smakens skull. Sen är ett bra förslag att köpa större bitar, vilka är lättare att få rätt yta och temperatur på.

Är det skillnad på en entrecote för 1000:- och en för 400:-? "Ja, prova, köp en bit av varje, jämför smakintensitet och annat. Alternativt så köp en fin köttbit, en fin handgjord salsiccia, en bit ryggbiff och bjud på provning av olika kött".

Inom fisk och skaldjur har Oscar lyckats göra ostron efterfrågat. Varje torsdag kommer ny leverans, en del kunder hänger på låset dessa dagar. Flera kunder efterfrågar nu olika ostron - allt för att jämföra och uppskatta olika kvaliteer.

Under november varje år har Oscar och ICA skaldjurstema, som har blivit mycket uppskattat. Här får vi som kunder även se när en fisk filéas - inte ofta man får se hela fiskar i dagens matvaruaffärer.

Vi kommer in på ämnet svenskt kött eller importerat. Oscar har minst 50 % svensk kött som kompletteras med kött från bland annat amerika och australiten. Många kunder vill ha kött från dessa länder, då  smak och kvalité är annorlunda än mot svenskt kött.

Till sist, kan du rekommendera restauranger som serverar bra kött och annat i Stockholm? Ja - Proviant på Sturegatan och Svartengrens på Tulegatan. Sen berättar Oscar att han ätit på Fäviken och kommer att åka dit igen vid tillfälle.

Ekbladet köpte idag en bit entrecote á 700 kr/kg och en för 500 kr /kg. Samma leverantör men den dyrare hängmörad, det blir köttprovning fredag kväll med sällskap och gott vin.

Läs även tidigare intervjuer av personligheter i Norra Djurgårdsstaden här