fullsizeoutput_48e0

Stockholm stadion

18-06-18
Stadsmuseet skriver följande om Stockholm Stadion på instagram 16:e juni:

Idag plockar vi fram ett arkitektoniskt guldkorn: Stockholms stadion. Ett praktexempel på nationalromantisk arkitektur. Som en sluten medeltida ringmur med kraftfulla portar, valv, kanonluckor och torn med bröstvärn ligger den vid Valhallavägen. Med lite vilja kan man se arkitektens ambition att skapa en känsla av en bro och vallgrav mot Valhallavägens grindar. Hur kommer det sig?

1912 förberedde sig Stockholm för de Olympiska spel som skulle hållas i staden. Idrottsmän, sportintresserade och journalister var på ingång från hela världen. Det var en tid där allt som kunde höja den nationella prestigen prioriterades. Tillfället att skapa en symbolbyggnad som satte Stockholm och Sverige på kartan var optimalt!

Hur detta skulle genomföras visste arkitekt Torben Grut. I Stadion ville han skapa, fånga och förmedla en nordisk stämning. Allt utfört enligt nordisk tradition, med naturliga inhemska material och gediget hantverkskunnande. Fasaderna murades med handslaget Helsingborgstegel, sten hämtades från ostkusten och alla murade detaljer, småspröjsade fönster, liksom färgval och mönster, inspirerades av arkitektens fornnordiska ideal.

Som kontrast till den allvarsamma och mystiska utsidan skapades en insida med ljusare bänkar, svajande nationsflaggor i klara färger och grönt gräs. Även publikens färgglada kläder skulle ingå som en del av den uttänkta karaktären!

Svep vidare och kom nära. Vi ser det storslagna – och detaljerna: dekormålade pelare och flaggor på tork. Klocktornets urtavla av koppar och skulpturer föreställandes Ask och Embla. I tornet tar vi oss in bakom kulisserna. Där går flaggstången ut! Och en knarrande trätrappa upp mot toppen.

Stockholms stadion är världens äldsta olympiastadion som fortfarande är i bruk. Inte illa att ha 106 aktiva år på nacken!

Foton våren 2018: Mattias Ek
▫️