fullsizeoutput_48e0

Klätterverket i Norra Djurgårdsstaden

18-08-23
Martin Leidebrant på Klätterverket berättar följande om klättring och Klätterverket:

Inomhusklättringen i Sverige har funnits under lång tid, men det var Klätterverket som öppnade Sveriges första kommersiella klätterhall 1994. Den hallen öppnade i Sickla, där det fortfarande ligger kvar men numera i nya större än lokaler än det som fanns vid 1994. De senaste 5-10 åren har inomhusklättringen ökat explosionsartat i popularitet, och nu öppnar vi Stockholms första klätterhall innanför tullarna.

Klätterverket - Gasverket drivs av Klätterverkets VD Trevor Cooper-Williams. Trevor har varit med sen starten 1994. Den nya hallen drivs också av de nya finansiärerna från El Cap Holding som består av Henrik Bolander och Thomas Breding. Två personer med många års erfarenhet inom klättring och försäljning av outdoorutrustning. 
 
Klättring är något för alla. För många är det inte bara en äventyrslust som lockar utan även den mångsidiga träningen som klättring erbjuder. Man tränar utan att nästan tänka på det eftersom det är så kul. På senare år har många personer fastnat för klättring som träningsform. Men Klätterverket erbjuder också kurser för nybörjare, barn och ungdomar, vuxna klättrare, samt klätterproffs som tävlar i världscupen. Målet är att alla ska ha något att klättra på!

Inom klättring finns framförallt 2 grenar som är populära i Sverige, som är lead-klättring och bouldering. Lead-klättring är klättring med rep på höga väggar där man säkrar varandra från marken. Man klättrar alltså två och två, även om det nu för tiden också finns maskiner som säkrar klättrarna från toppen så att man kan klättra repklättring på egen hand. Flera sådana maskiner kommer att finnas på Klätterverket, och vi kommer också att ha Stockholms högsta klättervägg på 17 meter.
Den andra grenen bouldering, är klättring på lägre väggar upp till ca 4,5 meter. Här använder man inte rep utan klättrar ovanför tjockmadrasser. Från början var bouldering en träningsform för att bli bättre på de stora väggarna men har nu utvecklats till en helt egen gren, och är utan tvekan den mest populära formen av klättring inomhus. Klättrarna försöker klara av så kallade boulderproblem som är grepp uppsatta av en ledbyggare i en viss ordning. Ledbyggarna jobbar dagligen med att flytta runt greppen för att det alltid ska finnas något nytt att klättra på. Bouldering är en väldigt social form av klättring där man tillsammans som grupp kan klättra på samma problem och försöka komma fram till lösningen.
Det finns även en tredje gren som kallas för Speed-klättring. Här handlar det om att försöka komma snabbast till toppen på en förutbestämd bana. Grenen har inte fått något större genomslag i Sverige, men då klättring, och då även speed klättring kommer att bli OS-gren i Tokyo 2020 så kommer nog populariteten för speed att öka även i Sverige i framtiden.

Förutom OS så anordnas även både VM och världscupen varje år.
SM finns i både lead klättring och bouldering och anordnas en gång per år. Klätterverket har anordnat SM flera gånger genom tiderna.

Förutom ett stort öppningsevenemang som är under planering kommer vi varje säsong ordna tävlingar, events, och prova på tillfällen för alla typer av klättrare, från nybörjare till proffs.

Vi satsar stenhårt på att kunna öppna innan årsskiftet, och vi tror vi kommer lyckas. Men det är ett stort bygge och något kan ju alltid gå fel. Vi har ännu inte sagt ett bestämt öppningsdatum.


Foto: Malin Cooper-Williams

Klicka på bilderna för större format

Klätterverket Norra Djurgårdsstaden
Klätterverket Norra Djurgårdsstaden
Klätterverket Norra Djurgårdsstaden. Byggledare och ägare Trevor Cooper-Williams och Henrik Bolander.