fullsizeoutput_48e0

"kungens får"

klicka på bild för större format

80 tackor med lamm

15-05-25

80 tackor med lamm, totalt cirka 220 djur håller landskapet i Stora Skuggan öppet.

Fåren kommer från Lekeberga Gård utanför Örebro och är inte kungens får utan tillhör familjen Ingrid och Nils Drakenberg.
Uppdragetsgivare är Djurgårdsförvaltningen.

Idag är det Ingrid Drakenberg som vallar fåren med hundarna Maxa och Kid. Kid, ett och ett halv år gammal, är son till Maxa. Kid går nu i skola hos sin mor. Rasen är border collie, som är avlade för att ha koll på får. Deras belöning är att få driva fåren mer än att få godis!

Ingrid styr Maxa och Kid med rop och signaler som bland annat betyder höger, vänster, sakta, stanna. Först lär sig hundarna ord, som sen kopplas till signaler via pipa. Pipan har längre räckvidd.

Instinkten hos Maxa och Kid är normalt att driva fåren till fåraherden.

Södra Djurgården mellan Isbaldskärret  och Rosendal går idag 47 tackor med lamm, de är där 12 veckor. Fåren i Stora Skuggan kommer i början av maj och stannar till månadsskiftet augusti september.

Nattetid och även andra tider hittar du Stora Skuggans får runt Oxberget, där de betar detta nu inhängnade område. Oxberget håller på att bli mer öppet genom fårens och Djurgårdsförvaltningens arbete.

Lekeberga Gård driver bland annat lammproduktion. På gården finns även kor, några av dessa, fjällkor, är nu också på besök i Stora Skuggan och betar i hagarna.

Lä mer om Lekeberga gård här

Läs även på Wikipedia om Kungens får 
 

Fåraherden Ingrid Drakenberg
Fåraherdens stav - en benkrok för att fånga ett får lite smidigt