fullsizeoutput_48e0

spaltgasverket

Spaltgasverk. Klicka på bild för större format

20-02-27
Detta spaltgasverk drevs med lättbensin för att skapa gas. Byggdes 1971 och blev olönsamt redan 1973/74 då vi hade oljekrisen. Läs mer i boken Norra Djurgårdsstaden Från kolhamn till filmkluser av Anders Johnson

Frihamnens historia

19-12-18
Mycket händer i Frihamnen idag och kommande år när bostäder och kontor ersätter den gamla verksamheten. Stockholms hamnar skriver om Frihamnens historia.
En statlig förordning 1907 gav möjlighet att inrätta frihamnar, alltså hamnar dit varor kunde föras och lagras utan att förtullas. Förtullning sker först om varorna förs ut från hamnområdet och in i landet.
Läs mera: Frihamnens historia

blogg om djurgården

18-10-03
Bloggen Stockholms gröna rum är läsvärd, skriver bland annat om Djurgården 

mats och gunilla - ett kärlekspar i hjorthagen

18-05-07
Se denna underbara film på sju minuter om Mats och Gunilla boende i Hjorthagen/Norra Djurgårdsstaden.
Jonas Jönsson har gjort denna fina intervju för Ekbladet - tack
Ett kärlekspar i Hjorthagen

hur gammal blir en ek

klicka för större bild och läs antal år

18-06-19
De flesta ekar på Norra Djurgården planerades för några hundra år sedan för att bli virke till fartyg. När de hade vuxit klart, så var det stål som gällde istället, så de flesta finns kvar. En ek kan bli 1500 år gammal, i Sverige 1000 år. Rumskulla-eken i Småland har en stam som är 14 meter i omkrets och är 1000 år gammal. Ek - Querqus robur. Läs om Fiskartorpseken på andra sidan Husarviken. Ekbladets två år känns nu lite fjuttigt. 

Engelbrektskyrkan

klicka på bilden för större format

18-02-12
Historia kring Engelbrektskyrkan.
Bild och text: Stadsmuseet.
Se mig, hör mig! Stadens kyrkor är riktiga praktbyggen. Inga blyga violer precis. Väl synliga där de, oftast, placerats på höjder och med individuellt utformade torn. ”Nära himlen” och grandiosa för att inge respekt.

Här är Engelbrektskyrkan. Det är sent 1910-tal eller tidigt 1920-tal när fotograf Axel Swinhufvud tar bilden. I bakgrunden syns den nybyggda Lärkstaden med sina mörka tegelhus med branta, brutna tak och småspröjsade fönster. Ingenstans i Stockholm framträder nationalromantiken tydligare än här, i kvarteren runt Engelbrektskyrkan.
I förgrunden plåt och plank i området Eriksberg som ännu inte bebyggts. Vi anar den lantliga miljö som denna del av staden var ända fram till 1920-talet.

Engelbrektskyrkan ritades av arkitekten Lars Israel Wahlman och anses vara ett av den svenska jugendtidens och nationalromantikens främsta verk. Kyrkan uppfördes åren 1910-14. 
Bakgrunden var att stadsdelen Östermalm haft en enorm befolkningsökning i slutet av 1800-talet och år 1906 delades Hedvig Eleonora församling i tre. Engelbrekts och Oscars församlingar tillkom. Staden upplät mark till Engelbrekts huvudkyrka uppe på ett berg där det tidigare stått en kvarn. En arkitekttävling utlystes år 1905 som Wahlman vann.

Varken kyrkans exteriör eller kyrkorummet har genomgått några större förändringar på de 104 år som gått sedan invigningen. Har du vägarna förbi, kika in och se den väldiga rymden. Det är drygt 30 meter till tak!

 

Vad är norra djurgårdstaden?

Här försöker vi reda ut  vad som är vad i vårt närområde.
Kungliga Nationalstadsparken omfattar Södra coh Norra Djurgården, Haga, Bergshamra och Ulriksdal. På Norra Djurgården hittar vi Stora och Lilla Skuggan
Norra Djurgårdsstaden, kallas även Stockholm Royal Seaport, omfattar Hjorthagen, Värtahamnen, Frihamnen och Loudden.
Södra Djurgårdsstaden? Ja den finns, men heter, och har alltid hetat, Djurgårdsstaden och ligger söder om Skansen på Södra Djurgården
Hjorthagen delas ibland upp i nya och gamla Hjorthagen, där nya är allt det som idag byggs nedanför gamla Hjorthagen - på gamla gasverksområdet och Storängsbotten
Norra Djurgården är namnet på hela Djurgården norr om Djurgårdsbrunnsviken - södra Djurgården är söder om viken  
Läs intressant historia om platser i Norra Djurgården här

Klicka för större bild. Karta från den fina boken Kungliga Nationalstadsparken - historiskt landskap i levande stad

husarviken - sankmark och berg

Mycket av den mark på vilka våra bostäder idag byggs är gammal sankmark, men det finns fast mark i form av berg också i vårt område. På bilden syns berg i dagen som nu sprängs. Läs mer om Husarviken 

Husarviken
Foto: Cathrine Hedborg. Klicka för större bild

Vår vackra ek, som troligen är planterad när Gustav Vasa var kung

gång- o cykelbro

klicka på bild för större bild

Ekbladet har skrivit till staden kring en gång- och cykelbro över järnvägen. Läs texten nedan: 

""Hoppas detta tas som ett medborgarförslag eller liknande.
Vi är flera som vill ha en gång- och cykelbana över järnvägen - från nuvarande Hemköp i Norra Djurgårdsstaden till nya Storängsbotten. Kopierar sista stycket från ett tjänsteutlåtande kring utvecklingen av Storängsbotten:

"Viktiga frågor att hantera i planen är därför både möjligheten för människor att röra sig mellan den nya bebyggelsen vid Hjorthagen och centrala staden, samt att värna och stärka Nationalstadsparkens värden"

Det fanns tidigt en tanke att Eriksdalbergsgatan skulle dras ner till Norra Djurgårdsstaden - låt detta bli den lilla lösningen på denna fina tanke""


Kommentar eller synpunkt på detta? Skriv till:
​redaktionen@ekbladet.se

Läs hela tjänsteutlåtandet om Storängsbotten här

En skogspromenad i stan

Du har väl noterat de lärorika skyltarna som finns på stigen mellan Södra Fiskartorpsvägen och KTH. Skyltarna uppsatta av Skogsällskapet

klicka på bilden för större format

gasklockan - fin bild

klicka på bilden för större format

En ny fin bild från Cathrine Hedborg på Fågelhundsgatan

Den här gången är det en av gasklockorna i  området.
Bilden tog jag  i oktober i år från disponentvillan. Storformatskamera - en sådan där med bälg.
Kvalitén blir väldigt bra. Allt syns mycket tydligt. En skojig detalj är den vita plastpåse
som hänger uppe i trädet. Kanske hänger den fortfarande kvar.
Vänliga hälsningar
 
Cathrine Hedborg

norra djurgårdsstaden år 1702

Här kan du se hur Norra Djurgårdsstaden, Stockholm, såg ut år 1702 eller andra årtal.

ängsbotten då och nu

19-03-04
Vid Ängsbotten, området vid Hemköp, och byggetappen Västra fanns förr böcklingrökeri, trävarufirma, tillverkning av gipsstuckatur och metallslangar, reparation av SJ:s tankvagnar, mattrengöring, kafferosteri, bilskrot, bilverkstäder, papperreturlager, gjuteri och arför inte smidesverkstäder, Hundstallet, wellpappfabrik (källa: boken Norra Djurgårdsstaden av Anders Johnson). Idag väntar vi på att Ängsbotten ska bebyggas. Nystart av ett kafferosteri vore trevligt.

Magasin 2 i frihamnen

Magasin 2

17-04-20
"Magasin 2 i Frihamnen när det begav sig. Exakt här huserar nu vårt huvudkontor. Lite färre kaffesäckar, lite fler datorer"
Foto och text: Stockholms Hamnar

Humlegården

Foto: Yngve Karlsson

19-05-05
Stadsmuseet skriver följande på instagram, där fler bilder finns kring Humlegården:
”Hum hum från Humlegårn”! Kanske minns du den svenska proggens one-hit wonder från 1974? En hyllning till gemenskapen i det gröna av Ragnar Borgedahl.
Humlegården är en av de äldsta parkerna i Stockholm. Här silas solen genom löv på åldriga träd med knotiga grenar. Och har så gjort, länge.
På 1650-talet omvandlades den humlegård som låg här till en trädgård i fransk stil med kvartersindelning och alléer som korsar varandra i parkens mitt. På 1700-talet blev det en folklig promenad- och nöjespark. På 1880-talet formade stadsträdgårdsmästaren Alfred Medin den till en stadspark i romantisk stil med kurviga gångvägar, exotiska träd och blommande buskar.
1940-60 förnyades parken i enlighet med ”Stockholmsskolan”. I den fanns politiska och sociala ambitioner att stärka stadsinvånarnas hälsa och trivsel i en trång stad. Stadsparker blev bostädernas extra ”vardagsrum”.
I decennier har människor vilat och roat sig i Humlegården. Druckit kaffe, dragit barnvagn, lekt, flanerat och filosoferat. Somligt är sig likt över tid. 

ugglevikskällan

Foto: Holger Ellgaard

17-02-21
På lagom avstånd för en promenad eller löprunda från NDS ligger Ugglevikskällan.
"Denna gamla källa i Lill-Jansskogen, som i forntiden ansågs helig, var känd för sitt goda dricksvatten och stockholmarna brukade vallfärda dit på Trefaldighetsnatten" 
Text: Kungahuset.se
Läs mer på wikipedia

hästomnibussar

19-11-04
Spårvägsmuseet, som snart flyttar hit, skriver följande på instagram:
Wivi, Aftonbladet och Karlbergaren! 
Hästarna som drog stockholmarna fram i staden i slutet på 1800-talet i hästomnibussar och hästspårvagnar hade först bara ett nummer. Det ville löjtnant Ernst Hjortzberg och chef för Norra bolaget ändra på! 
Hästarna döptes efter antikens och nordens gudasagor, världshistorien och litteraturen. Men redan innan det så hade stallpojkar, utridare och kuskar smeknamn på en del av hästarna. 
Det var Masen som ansågs vara stans lataste häst, Aftonbladet fick sitt namn efter att hästen alltid reagerade på tidningspojkarn på Norrmalmstorg när de högt ropade ut tidningens namn och Karlbergaren som en gång skenat mellan Roslagsgatan och Karlberg. 

frescati

Av Holger.Ellgaard Wikipedia

17-02-07
Frescati - då tänker säkert många på universitet, där bland andra redaktören har studerat. 
Men om denna Villa Frescati finns följande att läsa: Frescati fick namn efter en liten stad sydost om Rom som Gustav III besökte under sin italienska resa. Villa Frescati byggdes av arkitekten Louis Jean Desprez för greve Gustaf Mauritz Armfeldt. Källa: Kungahuset.se. Läs mer om det felstavade Frescati på wikipedia
Mer om Villa Frescati

villa ugglebo

Foto: Holger Ellgaard

17-01-25
Villa Ugglebo är en byggnad vid Lilla Skuggan på Norra Djurgården i Stockholm, ritad och uppförd på 1890-talet av arkitekt Ferdinand Boberg som sommarnöje för sig och sin hustru Anna, född Scholander. Hon hade vuxit upp på närbelägna Lilla Skuggan. Fastigheten är belägen vid stranden på en udde med utsikt mot Lilla Värtan
Källa: Wikipedia

gasklocka 4

17-10-03
"Klockan klämtar för gasklocka 4 i Hjorthagen. Inom kort monteras den ned. I området blir det istället bostäder, kulturverksamhet och offentlig service. Just nu pågår sanering av den olja som har använts som tätning av locket och klockan. Tung, trög olja som gjort sitt.

Gasklocka 4 uppfördes under åren 1931–1932 och är en till stor del prefabricerad byggsats tillverkad av Machinenfabrik Ausburg-Nürnberg A/G (M.A.N.) i Tyskland. Den har formen av en tjugohörning, en diameter om 56 meter och är 90 meter hög. Klockan användes för mellanlagring av den gas som tillverkades. Detta för att anpassa leveransen till hushållens och industrins variation i förbrukning under dygnets timmar.

Stadsmuseets fotograf Mattias Ek fick möjlighet att komma in i klockan en andra gång. Ståendes längst ned ovanpå det rörliga locket blev utsikten magnifik!"

Text o bild Stadsmusset

hur många husarer

Illustration: Wikipedia

Husarviken - var husarerna här?
Nä - läs detta, så kommer du dessutom betona Husarviken på ett nytt sätt.
"Husarne (husarne 1288., hwsarnom 1433). Husarne är sannolikt ett gammalt önamn, avseende en ö svarande mot nuvarande stadsdelen Hjorthagen. Namnet torde vara sammansatt av ordet hus och det i Stockholms skärgård välkända arin (aerin), vilket ingår i en rad önamn som t.ex. Dalarö, Helgarö och Resarö. Ordet betyder i fornssvenskan ´härd, eldsstad', men man har räknat med att det ursprungligen syftat på hård, grusig mark. Senare torde det ha kommit att avse öar i allmänhet. Namnet Husarne har en direkt parallell i Husarö i Ljusterö socken. Förleden hus kan ha syftat på fiskebodar. Ett minne av namnet finns i Husarviken, som alltså inte har något med husarer att göra och som i genuit stockholmsuttal har tonvikten på första stavelsen" Källa: boken Kungliga Nationalstadsparken - Historisk lanskap i levande stad
Vissa källor säger att husare är plural av hus (fiskebodar?) - kanske från Husarnae by som omnämns på wikipedia - Husarviken
Vad är då husarer för något? Läs här

Varför heter det ropsten?

Vad ropade man på vid Ropsten? Läs här

historisk promenad

Edelcrantz. Foto: boken Kungliga Nationalstadsparken

En promenad som börjar vid vår nya bro över Husarviken och går fram till Stora Skuggans Wärdshus bjuder på några intressanta platser. 

Hundra meter till vänster om bron finns vår äldsta ek. tio meter i omkrets, planterad när Gustav Vasa var kung. Många ekar planterades för byggande av fartyg.

Till höger på vår promenad har vi Karl XI:s fiskarstuga. Gå dit och titta hur natur och kultur vuxit ihop.

Vi fortsätter i riktning mot Wärdshustet. Till höger om Laduviken ser vi den vita Åttkanten och andra byggnader. Dessa byggnader uppfördes av Abraham Niclas Edelcrantz i slutet av 1700-talet. Här bedrevs experimentjordbruk på alla de ytor som idag är Stora Skuggan. Åttkanten var först ett orangerie, men blev senare bostadshus för Edelcrantz på somrarna. De gula flyglarna, utan naturlig herrgårdsbyggnad, var kök och fähus. Idag bostäder.
Engelska villan längt upp till höger var Skuggans första huvudbyggnad.

Skuggan har fått sitt namn av Edelcrantz, som såg området som en lugnt område där Stockholmarna kunde vila under trädens skuggor.

Ovanför Laduviken hittar vi Fiskartorpets skidbacke, där hopplängder kring 45 meter uppmättes. Till höger om hoppbacken, bakom skog, finns en skidbacke, där den gamla liftanordnigen finns kvar att beskåda.

Framme vid Wärdshuset finns spåren kvar efter skjutbanan som låg på andra sidan fältet. Det är det som idag ser ut som en av naturen byggd amfiteater.

Lantbruk i enlighet med Edelcrantz tankar drevs ända till 1950. Det är Edelecrantz som tidigt skapade Lantbruksakademien, numera Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.

Tillägg kring historien är välkomna till:
redaktionen@ekbladet.se

Läs mer i den förnämliga boken Kungliga Nationalstadsparken

klicka för större bild

ljus från arbete

Klicka för större bild. Foto Leif Larsson

Arbete vid gasklocka kräver ljus som blir vackert ljusspel

söderbrunn

Detta är Stockholms äldsta koloniförening - Söderbrunn vid Björnnäsvägen - granne med Norra Djurgårdsstaden - läs mer här

haga-brunnsvikens vänner

länk till Haga Brunnsvikens vänner här

husarviken

17-03-09
Varför heter det Husarviken och hur uttalas det. Ekbladet har skrivit om detta tidigare, men nu är så många nyinflyttade, så en repris är aktuell - Hur många husarer?

vad kan du om norra djurgården?

Läs om Fiskartorpet, Laduviken, skjutbanan, Gustav III:s skyddsling Niclas Edelcrantz och mycket annat här
Läsning att ta till sig i avvaktan på att isen blir fin igen och att snön kommer tillbaka till backar och spår

Foto: Cathrine Hedborg

18-01-15
Laduvikens is ligger.
Följande gäller dock: kunskap, utrustning och sällskap

LaduWiken enligt den Carpelanska kartan från 1817. Klicka på bilden för större format

Gasverksvägen mars 2016

"Gasverksvägen nedanför IP skattar åt förgängelsen liksom ett av husen bakom staketet.
Vägen ska dras om innanför tegelhuset och bereda plats för blivande idrottshall"

Foton: Leif Larsson

hemligt skåp

Här intill Lappkärret hittar du ett Hemligt skåp , nära skylten nedan. Skriv en rad!
Klicka på bilderna för större format

fisksjöäng

Östermalms Skrotlager i kvarteret Fältöversten. Foto: Stockholmskällan

Fisksjöäng som ligger på andra sidan Husarviken var för inte så länge sedan ett område där skumma verksamheter i rostiga skjul fanns - det var inte ett område som man valde före andra att besöka. Liknande områden i vår stad hade vi så sent som på 60-talet där Fältöversten idag ligger. Bara hundra meter därifrån fanns ytterligare ett mellan Värtavägen och Banérgatan. Först mycket senare revs industriomårdet i Sikla och blev fina Hammarby Sjöstad- Läs mer om Fisksjöäng

nya värtahamnen

Läs här hur Värtahamnen nu utvecklas

Konstverk på stadion

Viktor Balck

 Tisdagen den 19:e maj var vi närmare 50 personer som lät oss guidas runt på Stokholm stadion. Gunilla Stillström berättade om konstverk och utsmyckningar. Se och hörvärt.

Läs om Stadion här
Läs om Viktor Balck här

Tennispaviljongen
Läs mer om denna byggnad i vårt närområde Här

Nationalstadsparken

Norra Djurgården ingår i Kungliga nationalstadsparken som är världens första nationalstadspark. Detta vackra historiska landskap – bara ett par kilometer från Stureplan – bjuder på en unik blandning av natur-, kultur och rekreationsvärden. 

Djurgårdsmarken, som är grunden i nationalstadsparken, har i närmare fem hundra år varit kunglig mark. Kungarnas skiftande intressen har gett området dess speciella mångfald. Karl XI:s stora jaktintresse resulterade i att han på 1680-talet lät inhägna Södra och Norra Djurgården till en stor jaktpark. Gustav III smyckade på 1780-talet Brunnsvikens stränder med engelska parker där Haga blev kronan på verket.

Kungliga nationalstadsparken utgör en ekologiskt viktig spridningskorridor för ett stort antal växter och djur. Bland däggdjuren kan nämnas räv, grävling, mård, mink och rådjur. Ett hundratal fågelarter häckar i området. Norra Europas största bestånd av grova ekar finns här. 

Kungliga nationalstadsparken är Stockholms och Sveriges mest besökta grönområde. Parken erbjuder ett brett aktivitetsutbud, allt från härliga picknickställen till jogging- och skidspår. 

flytt av ekar

"kungens får"

Läs om "Kungens får" som du sommartid kan se i Stora Skuggan och på Södra Djurgården här

Kungliga djurgården

Här kommer mera kunskap kring vårt närområde Kungliga Djurgården - från Allmänna gränd till Uggleviken

kampementsbadet

Foto: Ingemar Gram (augusti år 1967)

17-05-31
Kampementsbadet på Gärdet öppnade häromdagen - här kommer lite historia om badet från Stadsmuseet.
"Kampementsbadet invigdes år 1962. Vilken härlig känsla för de boende i närheten att ha så nära till bassängen. Morgonpigga och badsugna syns gå nedför Sandhamnsgatan i flipflops och badrock under tidiga sommarmorgnar."

lidingöbron

17-03-30
Historia kring Lidingöbron - text och bild från Stadsmuseet.
"En något kylslagen dag år 1924 spatserar en herre med plommonstop och promenadkäpp mot Lidingöbron. Han är på väg in till stan och flottbron mellan Torsvik och Ropsten är smidigaste vägen över vattnet. På andra sidan syns Hjorthagen och Värtagasverket. Om två år är den nya stålbron intill färdig. Den kommer att ha spår och därmed kan Lidingöbanorna kopplas ihop med Stockholms spårvägsnät. Öborna åker snart raka vägen in till Humlegårdsgatan och landar mitt i smeten, snabbt och bekvämt.

Broar till Lidingö har funnits i flera varianter. År 1803 stod den första färdig: en 750 meter lång flottbro som gick mellan Larsberg och Lidingöbro värdshus på Norra Djurgården. Vintrarnas stormar och vårarnas islossning slet hårt. År 1858 förstördes bron nästan helt. Dessutom var den ett hinder för sjöfarten. År 1883 ersattes den av flottbron på bilden, vilken gjordes öppningsbar på två ställen. Bron låg bara 10-15 centimeter över vattenytan och vid belastning trycktes den ned. Vågor slog lätt in och blötte ner de som gick till fots. När åkandet med häst och vagn byttes ut mot bil blev det ännu besvärligare. Med ökad trafik infördes en hastighetsbegränsning på 10 kilometer/timmen för bilar.

Ytterligare en Lidingöbro öppnade för trafik år 1971. Idag används den för bilar och bussar, medan stålbron från 1926 används för spårvagn, cyklister och gångtrafikanter. Mycket att välja på istället för att behöva ro, gå över isen eller dra på sig galoscher för att komma torrskodd till stan! Eller hem till ön"

oxberget

Oxberget. Klicka för större bild

17-03-20
Ovanför Ropstens Båtklubb ligger Oxberget som har en intressant historia - läs texten på bilden.