fullsizeoutput_48e0

Vår för Vårfryle

Vårfryle Naturhistoriska Vårfryle Naturhistoriska

Ekbladet följer kontot naturhistoriska på instagram. Man lär sig mycket där, trevliga texter. Senaste inlägget handlar om Vårfryle, som några av oss kanske inte kände till sen tidigare.
Naturhistoriska museet skriver:
Vårfryle (Luzula pilosa) förekommer i hela Sverige, och något av det första gröna man kan se i skogsmarkerna när snön smälter på våren är dess bladrosetter. Bladen påminner en del om gräs, men frylena tillhör familjen tågväxter (Juncaceae) och är närmare släkt med till exempel vägtåg i släktet Juncus. Kronbladen och foderbladen ser likadana ut, och man brukar då kalla det för en kalk. Blommorna sitter på långa skaft i toppen av växten, och när de är helt utslagna tycker jag att tuvorna ser ut som en liten fyrverkerishow.
/Nannie @nannielinnea
Konto. naturhistoriska

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter