fullsizeoutput_48e0

Stockholms energisnålaste flerbostadshus finns i Norra Djurgårdsstaden

Bild: Bostadsnytt Online Bild: Bostadsnytt Online

Bostadsnytt Online skriver:
Norra Djurgårdsstaden har seglat upp som en klar förebild när det kommer till att få de boende att tänka energieffektivt. Nu får stadsdelen också Stockholms energisnålaste flerbostadshus när Stockholmshems två plusenergihus nu står klara. Det vill säga byggnader som genererar mer el än de förbrukar. 730 kvm solceller på tak och väggar, som beräknas generera 85 000 kWh/år, ska se till att producera el som täcker värme, varmvatten och fastighetsel. Utöver detta är husen fyllda med många miljötekniska lösningar som bland annat bergvärme, högeffektiv isolering och återvinning av matavfall till biogas. Arkitekturen är viktig i sammanhanget och taknockarna har vridits för att ge rakt södervända takytor som optimerats för att fånga solenergi. Takvinkel är på 30 grader och solcellerna kompletteras med sedumtak. Arkitekterna bakom husen är DinellJohansson. De som flyttar in i de 43 hyreslägenheterna i de två husen får tillgång till gemensamma odlingsytor på gården och ekfat på balkongen för egen odling. Cykel prioriteras och det finns speciella krokar på balkongerna där man kan förvara cykeln. Lägenheterna förmedlas via Bostadsförmedlingen och exempelhyra för en tvåa på 52 kvm är 12 522 kr, och då får man sjöutsikt och en 14 kvm stor balkong. Se fler bilder på instagram, konto: bostadsnytt.online

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter